Cum trăim corect?

  • by

După cum bine știm, în zilele noastre există nenumărate cărți și documentare video ce oferă rețete pentru un trai sănătos și o viață îndelungată plină de bucurii, rețete prezentate în mod obișnuit într-o lumină atrăgătoare precum cele despre “Arta îmbogățirii și a succesului”. Însă, nu este nevoie să aplicăm metode ieșite din comun sau să devenim “naturiști”. Esențial pentru o viață împlinită și sănătoasă este, mai presus de toate, respectarea principiului: “Naturalul să fie cât mai natural”.

Picioarele noastre sunt create pentru mers și alergare, nu pentru acționarea pedalelor automobilului; delicata arhitectură osoasă a picioarelor noastre este realizată pentru a păși pe solul moale de pe câmpuri și din păduri, pe nisipul fin al plajelor, nu pentru a păși pe asfaltul tare; plămânii noștri sunt destinați să respire, adânc, aer curat și nu pentru a respira, superficial, aerul alterat din birouri și ateliere; ochii noștri sunt creați pentru a privi în zări albastre și a cerceta cu atenție apropierea, nu pentru a descifra fără încetare litere minuscule pe ecranul computerului și hârtia albă.

Am putea enumera și analiza membrele și organele întregului nostru corp, constatând astfel înfricoșați cât de inadecvat utilizăm multe dintre ele. Pentru a evita aceste neconcordanțe, nu putem și nu trebuie să ne întoarcem în pădurile virgine, revenind la viața primitivă, pentru a trăi cât mai natural printre copaci, dar putem, cunoscând faptul că ceea ce este produs de natură trebuie întrebuințat într-un mod cât mai natural, adică să funcționeze cât mai normal, să stabilim un echilibru față de modul de viață ce ne este impus de civilizație.

Igiena corporală

Un echilibru între condițiile mediului nostru înconjurător civilizat și cerințele naturale este necesar încă de la piele, care desparte și unește corpul nostru cu mediul înconjurător. Chiar ei i se cere să funcționeze în condiții care sunt uneori cu totul nenaturale. Pielea noastră are misiuni multiple și foarte importante: ea servește drept înveliș protector împotriva influențelor externe, drept regulator de căldură, drept organ de excreție, drept depozit, în special pentru grăsimi și, în fine,prin posibilitățile de pipăire, prin senzațiile de presiune și durere, de frig și căldură, drept un important organ de simț.

Îngrijirea pielii

Pielea este organul responsabil de lupta continuă cu aerul și lumina, cu soarele și ploaia, cu căldura și frigul. Spre deosebire de popoarele primitive, pielea noastră este de multă vreme ferită de aceste influențe și de reacțiile ce rezultă din ele.

În afară de faptul că ne acoperim pielea, uneori cu excepția mâinilor și feței, chiar și în anotimpul călduros, trăim “în clima temperată” a încăperilor apărate și climatizate. Deci îngrijirea pielii trebuie să recupereze în special naturalul neglijat.

Pericolul ca pielea să-și piardă elasticitatea naturală, să îmbătrânească timpuriu și să formeze riduri, fenomen ce poate fi observat uneori chiar și la femeile mai tinere, este accentuat de îngrijirea insuficientă și de produse cosmetice greșit alese și aplicate. O piele acoperită neîncetat cu un machiaj încărcat și pudră, cu porii astupați, poate suferi în timp.

 

Îmbrăcămintea

Uploading…

Locuința noastră

Uploading…

Viața familială sănătoasă

Uploading…

Muncă și refacere

Uploading…

Mișcarea - sănătate

Uploading…